Afanasiya kedvence: Pirozhky avagy Orosz pirog
Hozzávalók:
-7 adag tésztához:
-
1000 g finomliszt
-
5 dl tej
-
4 db tojás (3 a tésztába, 1 a kenéshez)
-
3 ek cukor
-
1 kávéskanál só
-
30 g élesztő
-
4 ek vaj (olvasztott)
-Káposztás töltelék:
-
1 kis db káposzta
-
4 db főtt tojás
-
1 kis db fehér hagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
-Húsos töltelék:
-
1 kg darált sertéshús
-
1 közepes db fehér hagyma
-
3 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés:
-Tészta:
-
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, elkeverjük a sóval.
-
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojással és tejjel a lisztet jól eldolgozzuk.
-
Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és duplájára kelesztjük.
-
Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra. Nagy méretű fánk szaggatóval kiszaggatjuk, és egy evőkanálnyit teszünk bele a töltelékből. A széleit összecsippentjük, és fontos, hogy az összedolgozott rész alulra kerüljön, ettől lesznek szépek a pirogok.
-
A tetejét megkenjük tojással, és rövid pihentetés után forró sütőben aranyszínűre sütjük. Ne legyenek egymáshoz túl közel, mert megnőnek a sütőben.
-Káposztás töltelék:
-
Míg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A hagymát olajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk a reszelt káposztát a fűszerekkel. Puhára pároljuk fedő alatt.
-
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és tojásszeletelővel két irányból daraboljuk. Így amikor villával elkeverjük a káposztával, nem lesznek nagy darab tojásfehérjék a töltelékben.
-
Mindkét tölteléket hűtsük langyosra, mielőtt a pirogba kerül, különben nehéz vele dolgozni, ragad a tészta tőle.
-Húsos töltelék:
A húsos töltelék hasonlóan készül a káposztáshoz. A hagymát apróra vágva olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst a fűszerekkel, és puhára főzzük.
-
előkészítés: kb. 60 perc
-
főzés: 30 perc
-
sütés: 12 perc
-
sütési hőfok: 220°C
-
költség: kb. 3000 Ft
|