Cruelle kedvence: Alma cider

Hozzvalk:
-
Valdi srlt almk vagy almal (receptl fgg)
-
Cukor (mennyisg receptl fgg)
-
leszt (receptl fgg)
Elkszts: 1. vltozat (hosszadalmas):
Hullott, st srlt almkat is hasznlhatunk, a lnyeg, hogy vgjuk ki a srlt rszeket s reszeljk le. A fermentlshoz szksges a cukor, kilnknt (a reszelt almt kell megmrni) 1 kg-t adjunk hozz. Tltsk nagymret befttesvegbe (esetleg manyagba, de semmikppen ne fmednybe) s a szjt takarjuk le tiszta konyharuhval. 10 napig rleljk szobahmrskleten, habos lesz s pezsegni fog. Mikor megllt az erjeds, tiszta konyharuhn, vagy gzlapon szrjk t, tltsk vegekbe, lazn zrjuk le (legjobb, ha csak rtesszk a kupakot, mert a keletkez gzok sztrobbanthatjk az veget, vagy kilvik a kupakot). Kb. 1 hnapig troljuk gy, majd vegekbe tltjk s mr fogyaszthat is.
Elkszts: 2. vltozat (gyorsabb):
Hasznlhatunk prselt, valdi almalevet is, ennek valsznleg mr van akkor cukortartalma, hogy nem kell kln hozzadni. Ehhez a vltozathoz lesztt tesznk. A klfldi receptek pezsg, vagy srlesztt javasolnak, de stlesztvel is elkszthetjk. 4 liter almalhez 1 kvskanl leszt elegend, amit egy kis pohrnyi felmelegtett almalben oldunk fel. Ezutn tltjk a csatos vegekbe s egy adagot manyag palackba. 2-3 nap mlva, mikor a manyag palack mr teljesen megkemnyedett a sznsavtl, htszekrnybe tesszk az vegeket s 12 ra hts utn meg is kstolhatjuk.
|