Cruelle kedvence: Alma cider
Hozzávalók:
-
Valódi sérűlt almák vagy almalé (receptől függ)
-
Cukor (mennyiség receptől függ)
-
Élesztő (receptől függ)
Elkészítés: 1. változat (hosszadalmas):
Hullott, sőt sérült almákat is használhatunk, a lényeg, hogy vágjuk ki a sérült részeket és reszeljük le. A fermentáláshoz szükséges a cukor, kilónként (a reszelt almát kell megmérni) 1 kg-t adjunk hozzá. Töltsük nagyméretű befőttesüvegbe (esetleg műanyagba, de semmiképpen ne fémedénybe) és a száját takarjuk le tiszta konyharuhával. 10 napig érleljük szobahőmérsékleten, habos lesz és pezsegni fog. Mikor megállt az erjedés, tiszta konyharuhán, vagy gézlapon szűrjük át, töltsük üvegekbe, lazán zárjuk le (legjobb, ha csak rátesszük a kupakot, mert a keletkező gázok szétrobbanthatják az üveget, vagy kilövik a kupakot). Kb. 1 hónapig tároljuk így, majd üvegekbe töltjük és már fogyasztható is.
Elkészítés: 2. változat (gyorsabb):
Használhatunk préselt, valódi almalevet is, ennek valószínűleg már van akkor cukortartalma, hogy nem kell külön hozzáadni. Ehhez a változathoz élesztőt teszünk. A külföldi receptek pezsgő, vagy sörélesztőt javasolnak, de sütőélesztővel is elkészíthetjük. 4 liter almaléhez 1 kávéskanál élesztő elegendő, amit egy kis pohárnyi felmelegített almalében oldunk fel. Ezután töltjük a csatos üvegekbe és egy adagot műanyag palackba. 2-3 nap múlva, mikor a műanyag palack már teljesen megkeményedett a szénsavtól, hűtőszekrénybe tesszük az üvegeket és 12 óra hűtés után meg is kóstolhatjuk.
|