Maciel kedvence: Baklava
Hozzávalók (4 adaghoz):
-A réteshez:
-
15 dkg vaj (enyhén sós)
-
12 db réteslap
-A töltelékhez:
-
25 dkg mandula (durvára aprítva)
-
25 dkg dió (durvára aprítva)
-
5 dkg cukor
-
1 kk fahéj (őrölt)
-
1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt)
-A sziruphoz:
-
25 dkg cukor
-
2.5 dl víz
-
3 db szegfűszeg
-
1 db fahéjrúd (kis darab)
-
2.5 dl citromlé
-
25 dkg méz
Elkészítés:
-
A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így a zavaros része nem kerül az édességbe.
-
4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk.
-
A töltelékhez való diót és mogyorót durvára aprítjuk (nem őröljük!- egy húsklopfolóval a legkönnyebb), majd hozzákeverjük a cukrot.
-
A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük ugyanúgy vajjal locsolgatva.
-
A többi diós-mandulás keveréket rászórjuk, a maradék tésztalapokkal - azokat szintén megvajazva - befedjük.
-
Félbevágjuk, majd 6 négyzetre osztjuk, és végül a négyzeteket átlósan elfelezzük, így kis háromszögeket kapunk.
-
Elkészítjük a szirupot a hozzávalók összefőzésével, majd a felét a süteményre öntjük.
-
175 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, a sziruppal folyamatosan locsolgatva.
|