Seraphina kedvence: Crêpe Suzette avagy francia narancslikőrös palacsinta
Hozzávalók (4 adaghoz):
-A palacsintához:
-
5 dl tej
-
200 g finomliszt
-
2 db tojás
-
50 g olvasztott vaj
-
20 g cukor
-
1 csipet só
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
-A narancsos vajhoz:
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
5 dl narancslé
-
0.5 dl grand marnier (vagy Cointreau)
-
120 g vaj
-
2 ek cukor
Elkészítés:
-Palacsinta:
-
Szitáljuk át a lisztet, majd adjuk hozzá a cukrot.
-
A tojásokat verjük habosra egy csipet sóval, majd adjuk a liszthez.
-
Robotgéppel közepes fokozaton kezdjük el kavarni, majd folyamatosan adagolva csurgassuk bele a tejet, és addig keverjük, amíg homogén tésztát nem kapunk, végül adjuk hozzá az olvasztott vajat és a reszelt citrushéjakat, és jól keverjük el.
-
Hűtőben két órát pihentessük.
-
A palacsintákat vajjal vékonyan kikent serpenyőben süssük ki.
-Narancsos vaj:
-
A narancsos vajhoz zöldséghámozóval vágjuk le egy narancs héját, majd vékonyan szeleteljük fel.
-
A narancsok levét facsarjuk ki, majd egy kisebb lábosban keverjük össze a cukorral, és forraljuk fel.
-
Amint felforrt, vegyük kisebbre alatta a lángot, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a felére.
-
Adjuk hozzá az előzőleg felvágott narancshéjat, a vajat és a Grand Marnier-t, majd rögtön zárjuk is el alatta a lángot. Húzzuk le a tűzről, és néhány percig hagyjuk hűlni.
-
előkészítés: kb. 10 perc
-
főzés: 30 perc
-
sütés: 30 perc
|