Setsuna kedvence: Egyszer Sushi

Hozzvalk (4 adaghoz):
-
250 g lazac (friss, nyers)
-
200 g sushi rizs
-
2.7 dl vz
-
20 ml mirin (rizsecet vagy szak)
-
0.5 kvskanl wasabi konzerv
-
3 db nori lap
Elkszts:
-
A sushi pontos elksztsrl itt tallsz kpes lerst s segtsget.
-
Mossuk t a rizst, amg a leve mr nem fehr. Tradcionlisan: minimum htszer kell tmosni kevergetve, vatosan drglve, hogy levljon rla minden kemnyt, majd hromszor kevers nlkl leblteni.
-
Tegyk fel fni a vzzel. Kis lngon, fed alatt, pp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levt elftte, vegyk le a gzrl, tartsuk tovbbra is lefedve, gy, hogy a fed al egy konyharuht tesznk. Hagyjuk gy llni 30 percig, de ha lehet mg tovbb, hogy tovbb puhuljon. Akkor ksz, ha mr nem gzlg, amikor leemeljk rla a fedt - vagyis kihlt.
-
Az mirint kicsit langyostsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakt keverjk el a cukorral s sval, ez lesz a sushi-zu.
-
Bortsuk a rizst egy olyan lapos tlba vagy ednybe, amiben szt tud terlni, majd aprnknt rcsorgatva, vatosan, egy faspatulval forgassuk ssze a cukros keverkkel, ekzben hl is. Ha ksz, tegyk flre egy rra szradni. Ne fedjk le!
-
Ha jl dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, s ha bevizezzk a keznket, akkor jl formlhat.
-sszellts:
-
A norilapot (18 x 21cm), a rvidebb oladala mentn ketthajtva, vgjuk flbe. Nylt lnggal kicsit megkapathatjuk, hogy mg ropogsabb legyen. vatosan...
-
Tegyk sushiteker gyknytekercsre (makisu), a fnyesebbik oldalval lefel fordtva (ez lesz a klseje) s fedjk be rizzsel gy, hogy a norilap egyik hosszanti oldaln egy 1 cm-es cskot hagyjunk szabadon. Itt fog majd sszetapadni a tekercs, amikor feltekerjk. Mieltt a rizshez nylunk, mindig vizezzk be a keznket, klnben ssze-vissza ragad majd. De ezt is mdjval tegyk, mert a tlsgosan vizes kz miatt a nori elzhat s nyls, szottyos lesz.
-
A rizs kzepn a hvelyujjunkkal hzzunk egy vkony csk wasabit. Vigyzat! Nagyon ers.
-
Erre kzpen egy cskban fektessk a fl centi szles, kisebb cskokra vgott halat. A lazacot, ha frissen vettk s nem fagyasztva, eltte fagyasszuk le s csak miutn jra kiengedett hasznljuk fel!
-
Fogjuk ssze a bambuszlapot, tekerjk fel, majd nhny ers mozdulattal hzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogst. Ezt prszor ismteljk meg, amg a tekercs jl ssze nem tapadt, s formt nem nyert.
-
Tekerjk ki, a kzepnl vgjuk kett. A kt felet tegyk egyms mell, s vgjuk 3 egyenl rszre. Ez adja a hagyomnyos hatos maki csomagot.
-
Tlalshoz tegynk szajszszt egy lapos tnyrkba, mellette egy csepp wasabival. Tradicionlisan ezt aztn elkeverik a szjaszszban, s ebbe mrtjk a sushit.
-
elkszts: kb. 20 perc
-
fzs: 20 perc
|